28.12.2018 Tarihli Güncel 2013 SUT (28/12/2018)
-
SUT 4.1.1- Ayakta Tedavilerde Reçetelerin Düzenlenmesi:
(11277 kez görüntülendi.)
4.1- Reçete ve Sağlık Raporu Yazım İlkeleri:
(1) İlaç bedellerinin Kurum tarafından ödenebilmesi için, reçete yazımında ve rapor düzenlenmesinde aşağıda belirtilen hususlar uygulanacaktır.
4.1.1- Ayakta Tedavilerde Reçetelerin Düzenlenmesi:
(1) İlaçların reçetelendirilmesinde matbu, e-reçete veya elektronik ortamda kayıt altına alınan reçeteler kullanılır. (Bu konuda Sağlık Bakanlığı ve Kurumca yayımlanan mevzuat hükümleri saklıdır.)
(2) Reçetelerde teşhis bilgilerinin yer alması zorunludur. SUT eki “Teşhis Kısaltmaları Listesi” nde (EK-4/Ç) yer alan kısaltmalar hariç teşhislerde kısaltma yapılmayacaktır. Reçetede yazılı ilacın/ilaçların yan etkilerini önlemek ve/veya tedaviyi desteklemek amacıyla reçete edilen ilaçlar için ayrıca teşhis aranmayacaktır.
(3) Reçetelerde hekimin adı soyadı, uzmanlık dalı veya yan uzmanlık dalı, asistanlar için ihtisas yaptığı uzmanlık dalı veya yan uzmanlık dalı, diploma numarası veya diploma tescil numarası bilgileri, ıslak imzası ile reçetenin düzenlendiği sağlık kurum veya kuruluşunun adı mutlaka yer alacaktır.
(4) Reçetelerde hastanın adı soyadı, T.C. Kimlik Numarası veya reçete tanzim tarihi ile birlikte MEDULA takip numarası veya e-reçete numarası veya protokol numarası yer alacaktır.
(5) Yabancı ülkelerle yapılan “Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri” kapsamında Kurum tarafından sağlık hizmeti verilen kişiler için düzenlenecek reçetelere, sağlık yardım hakkını veren ülkenin adı ayrıca yazılacaktır.
(6) Üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde ihtisas yapan asistanlar ile üst ihtisas yapmakta olan uzman hekimler, yalnızca ihtisas yapmakta oldukları branşın uzman hekiminin reçete etmesi gereken ilaçlar ile SUT ve eki listelerde uzman hekimlerce yazılabileceği belirtilen ilaçları reçete edebilirler.
REHBER NOTU: SUT 4.1.1-6
Rotasyon hekimlerinin yazdığı reçeteler bölümün ilgili uzman hekimi tarafından kaşe ve imzalanmadığı takdirde ödenmez.
(7) SUT’ta belirli bir uzman hekim tarafından reçete edileceği/rapor düzenleneceği belirtilmiş ilaçlar, aynı uzmanlık eğitimi üzerine yan dal uzmanlığı yapmış olan hekimlerce de reçete edilebilir/rapor düzenlenebilir.
(8) Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi yapılan veya yetkilendirilen hekimler, aile hekimliği uzman hekiminin yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler.
(9) SUT’ta geçen uzmanlık dalları; aksine bir hüküm bulunmadıkça hem erişkin hem de çocuk yan dallarını ifade eder.
(10) Sağlık raporuna istinaden reçete edilecek ilaçlar, SUT ve eki listelerde aksine bir hüküm olmadıkça, bu sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimler tarafından reçete edilebilir.
(11) Diş hekimleri yalnızca doğrudan ağız ve diş sağlığı ile ilgili ilaçları reçete edebilir.
REHBER NOTU: Diş Hekimlerinin Reçete Edeceği İlaçlar SUT 4.1.1-11
SGK'nun 31/03/2015 tarihli yazısında; "doğrudan ağız ve diş sağlığı tedavisinde kullanılan analjezik, antibiyotik, antienflamatuar vs.. ilaçların yan etkilerini önlemek amacıyla kullanılan antasit, H2-reseptör antagonistleri, proton pompası inhibitörleri vs.. ,ilaçların bedelleri Kurumumuz tarafından karşılanmamaktadır." denildiğinden bu grup ilaçlar diş hekimi tarafından reçete edildiği takdirde kurumca bedeli ödenmeyecektir.
(12) Ödeme kapsamındaki aynı etkin maddeyi içeren ilaçlar ile aynı endikasyonda birbirlerinin yerine kullanılabilecek ilaçların birlikte kullanılmamasına yönelik düzenlemeler Kurum tarafından belirlenir.
-
SUT 4.1.2.Yatarak Tedavilerde Reçetelerin Düzenlenmesi:
(3275 kez görüntülendi.)
4.1.2 - Yatarak tedavilerde reçetelerin düzenlenmesi
(1) Yatarak tedavilerde (yatan hasta ve günübirlik tedavi) kullanılacak ilaçların Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temini zorunludur. (Sağlık Bakanlığı tarafından hastanede kullanılmasına izin verilen yurtdışı ilaçların dışında kalan yurtdışı ilaçlar hariç)
REHBER NOTU: SUT 4.1.2
Günübirlik Tedavi:
(1) Günübirlik tedavi kapsamındaki işlemler; sağlık kurumlarında yatış ve taburcu işlemi yapılmadan 24 saatlik zaman dilimi içinde yapılan aşağıda belirtilen işlemlerdir.
a) Kemoterapi tedavisi,
b) Radyoterapi tedavisi,
c) Genel anestezi, bölgesel/lokal anestezi, intravenöz veya inhalasyon ile sedasyon gerçekleştirilen tanısal veya cerrahi tüm işlemler,
ç) Hemodiyaliz tedavileri,
d) Kan, kan bileşenleri, kan ürünleri, SUT eki “Sadece Yatarak Tedavilerde Kullanımı Halinde Bedelleri Ödenecek İlaçlar Listesi” nde (EK-4/G) yer alan ilaçların intravenöz infüzyonu ile “Hastanelerce Temini Zorunlu Kemoterapi İlaçları Listesi” nde (Ek-4/H) tanımlı ilaçlar,(13/08/2015)
e) Sağlık Bakanlığınca yayımlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” eki “Tıp Merkezlerinde Gerçekleştirilebilecek Cerrahi Müdahaleler Listesi” nde yer alan işlemler,
f) Genel anestezi ve sedasyon ile gerçekleştirilen dişhekimliği uygulamaları.
(2) Yatarak tedavilerde Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temin edilemeyen ilaçlar için düzenlenecek reçetelerde “Eczanemizde Yoktur, Yatan/ Günübirlik Hasta” ibaresi ve başhekimlik onayının bulunması zorunludur. Ancak yurtdışı ilaçlar için düzenlenecek reçetelerde söz konusu ibarenin ve başhekimlik onayının bulunması zorunlu değildir.
(3) Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temin edilemeyip sözleşmeli eczaneler tarafından karşılanan reçetelerde yer alan ilaç bedelleri, SUT hükümleri doğrultusunda 5 günlük dozu (ancak, sağlık kurum ve kuruluşlarında uzun süre yatarak tedavi gören tüberküloz hastalarına, kullanım dozu belgelenmek kaydıyla l aylık miktarda tüberküloz ilaçları kür protokolü uygulanan ilaçlarda ise 1 küre yetecek miktarda kemoterapi ilaçları reçete edilebilir) (Yurtdışı İlaçlar ve ara ödemede olan ilaçlar hariç) aşmamak kaydıyla sözleşmeli eczaneye ödenir, ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarının alacağından mahsup edilir ve mahsup edilen tutarlar iade edilmez.
Ancak Hastanelerce Temini Zorunlu Kemoterapi İlaçları Listesi (EK-4/H)’nde tanımlı ilaç/ilaçların yatarak tedavilerde, Kurumla protokollü üçüncü basamak resmi sağlık kurumu (Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucuları ile götürü bedel üzerinden sağlık hizmeti alım sözleşmesi imzalanan sağlık hizmeti sunucuları hariç olmak üzere) tarafından temin edilemediğinin başhekimlik onayı ile belgelendirilmesi halinde mahsup edilen tutar, 15/6/2015 tarihli ve 2015/7752 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararın ilgili maddesinde yer alan eczacı kârı düşülerek ilgili sağlık kurumuna iade edilir. (01/12/2015)
Ancak “Hastanelerce Temini Zorunlu Kemoterapi İlaçları Listesi”nde (Ek-4/H) tanımlı ilaç/ilaçların yatarak tedavilerde, Kurumla protokollü üçüncü basamak resmi sağlık kurumu (Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucuları ile götürü bedel üzerinden sağlık hizmeti alım sözleşmesi imzalanan sağlık hizmeti sunucuları hariç olmak üzere) tarafından temin edilemediğinin başhekimlik onayı ile belgelendirilmesi halinde mahsup edilen tutar, Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan ve yürürlükte bulunan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın ilgili maddesinde yer alan “Eczacı kârı” düşülerek ilgili sağlık kurumuna iade edilir. Tedavinin devam ettiği durumlarda “doz” bitiminde yeniden reçete yazılması mümkündür.”(01/12/2015)
(4) Taburcu olan hastalara reçetelendirilecek ilaçlar, ayakta tedavi kapsamında değerlendirilir.
(5) Kemoterapi ünitesi olan sağlık tesislerinde kemoterapi ilaçlarının hastaya kullanılan miktar kadarı fatura edilecektir.(Bakanlığın hizmet sunucuları için 01/07/2015 tarihinde, diğerleri için 01/12/2015 tarihinde )
-
SUT 4.1.3.İlaç Kullanımına Esas Sağlık Raporlarının Düzenlenmesi:
(3631 kez görüntülendi.)
4.1.3 - İlaç kullanımına esas sağlık raporlarının düzenlenmesi
(1) Sağlık raporu formatları ile bu raporların tasdik, mühür ve diğer uygulamalarında Sağlık Bakanlığı mevzuatı ve MEDULA sistemindeki düzenlemelere uyulacaktır.
(2) Sağlık raporlarının düzenlenmesinde, SUT’un 1.10 maddesi dikkate alınacaktır. Bu raporlar, SUT’ta yer alan istisnalar saklı kalmak kaydıyla SUT’un 1.10.1 maddesi doğrultusunda uzman hekim tarafından düzenlenecek olup, SUT’un 1.10.2 maddesine göre düzenlenen sağlık kurulu raporları da geçerli kabul edilecektir. (MEDULA hastane sistemini kullanan sağlık hizmeti sunucuları raporları elektronik ortamda düzenleyecek ve bu raporlar başhekimlik tarafından elektronik ortamda onaylanacaktır.)
(3) Sağlık raporlarında, SUT ve eki listelerde özel düzenleme yapılmış ilaçlar hariç olmak üzere, ilaç dozlarının belirtilmesi şart olmayıp, etken madde adının yazılması yeterli olacaktır. Sağlık raporuna etkin madde adının yazılmasının yeterli olduğu ilaçlar için hastanın kullanacağı ilacın etken madde miktarı ve günlük kullanım dozu reçete ile düzenlenecektir. Ancak raporda ilacın etken madde miktarının ve günlük kullanım dozunun ayrıntılı olarak belirtilmiş olması halinde belirtilen doz miktarı aşılamaz.
(4) Hasta katılım payı muafiyeti için düzenlenen sağlık raporlarında, teşhis ve ICD-10 kodu yer alacaktır. SUT eki EK-4/Ç Listesinde yer alan kısaltmalar hariç teşhislerde ve etken madde isminde kısaltma yapılmayacaktır.
(5) Sağlık raporları, SUT’ta yer alan özel düzenlemeler hariç olmak üzere en fazla iki yıl süre ile geçerlidir.
(6) Hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına ilişkin yazım hataları ile SUT hükümlerine göre eksikliği (ilacın kullanım dozu, teşhis, etken madde, kullanım süresi, ilgili hekim onayı veya tedavi şeması, ICD-10 kodu) bulunan sağlık raporları, aslına sadık kalmak kaydıyla; uzman hekim raporlarında raporun çıktığı hastanede raporu düzenleyen hekim tarafından (bu hekimin bulunmaması halinde aynı branştan hekim), sağlık kurulu raporlarında ise raporda yer alan hekimlerden biri tarafından gerekli düzeltmelerin yapılması, raporlar elektronik ortamda düzenlenmiş ise; bu düzeltmelerin başhekimlik tarafından elektronik ortamda onaylanması koşuluyla, düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren süresinin sonuna kadar geçerlidir. (Yalnızca Kurumca iade edilmiş reçete/raporlar için geçerlidir.)
(Bu hüküm kapsamında; 07 Ağustos 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren tebliğ ile düzenleme yapılmış olan ilaç gruplarına ait bu tebliğ öncesi düzenlenmiş sağlık raporlarının süresi sonuna kadar geçerli olması uygun görülmüştür.)
(30 Ağustos 2014 tarih, 29104 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”de yer alan ilaç düzenlemelerine ilişkin olarak; oluşabilecek hasta mağduriyetlerini önlemek amacıyla 06 Eylül 2014 tarihinden önce düzenlenmiş ilaç sağlık raporlarının süresi sonuna kadar geçerli olması uygun görülmüştür.)
(7) Sağlık raporlarına dayanılarak reçete edilen ilaçlar için, hastalardan ve raporu düzenleyen sağlık kurum ve kuruluşlarından, SUT ve eki listelerde belirtilen özel durumlar haricinde ek bilgi ve belge talep edilmeyecektir.
(8) Kullanımı sağlık raporuna bağlı veya katılım payından muaf ilaç/ilaçlar için düzenlenecek reçetelere ait rapor elektronik ortamda düzenlenmemiş ise aslı gibidir onayı yapılmış rapor fotokopisi, fatura ekinde Kuruma gönderilecektir. Aslı gibidir onayı raporu düzenleyen sağlık kurumu veya reçeteyi düzenleyen hekim veya reçeteyi karşılayan eczacı tarafından yapılacaktır. Raporlar elektronik ortamda düzenlenmiş ise rapor fotokopisi Kuruma gönderilmeyecektir.
(9) Sağlık raporları, SUT değişikliği olması halinde yeni hükümlere uygun olması kaydıyla süresi sonuna kadar geçerlidir. Değişiklik sonrası SUT hükümlerine uygun olmayan raporlar, SUT’un 4.1.3(6) fıkrası kapsamında yeni hükümlere uygun hale getirilebildiği takdirde geçerli olacaktır. (Kurumca süresi sonuna kadar geçerli olacağı duyurulan raporlar hariç.)
(oluşabilecek hasta mağduriyetlerini önlemek amacıyla söz konusu ilaçla 28.02.2015 tarihinden önce tedavisi başlatılmış hastaların tedavileri devam edecek olup, ayrıca 4.2.33.A ve 4.2.33.B maddelerindeki başlangıç kriterleri aranmayacaktır, idame ve kesilme kriterleri ise bu Tebliğe göre olacaktır)
(10) Elektronik rapor uygulamasında, SUT’ta geçen uzman hekim ve sağlık kurulu raporu ifadeleri “e-rapor”, ıslak imza ve başhekimlik mührü ifadeleri de “elektronik imza” veya elektronik imza çalışmaları tamamlanıncaya kadar “başhekimlik tarafından elektronik ortamda onaylama” olarak değerlendirilecektir.
(11) SUT’un “İlaç” bölümü ve bu bölüm ile ilgili eklerde, bazı ilaçların kullanımı için düzenlenecek raporların ekinde ibrazı istenilen belgelerde aranan bilgiler, elektronik rapor uygulamasında rapor içinde belirtilecek olup ayrıca belge istenmeyecektir.
-
SUT 4.1.4- Reçetelere Yazılabilecek İlaç Miktarı:
(6096 kez görüntülendi.)
4.1.4 - Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı
(1) İlaçların parenteral formları ile majistrallerin reçeteye yazılması durumunda en fazla 10 günlük tedavi bedeli ödenir. Reçetede mutlak surette günlük kullanım dozu belirtilir. Majistraller sadece ilgili uzman hekimlercereçete edilmesi halinde bedeli Kurumca karşılanır, tedavi süresi ve tedavi amaçlı olduğu hekim tarafından reçete üzerinde belirtilir. Majistrallerin fiyatlandırmasında MEDULA sistemindeki tarife, fiyat ve miktarlar esas alınır, ödenecek bedel Kurumca belirlenecek tutarı geçemez.
REHBER NOTU: SUT 4.1.4-1
İlaçların parenteral formları ile majistraller raporsuz yazıldığı takdirde 10 günlük dozda ödenir, raporlu olarak reçetelenmesi halinde 3 aylık dozda verilebilirler. Majistraller sadece ilgili uzman hekimlerce reçete edilebilir.
(2) Antiinflamatuar ve antiromatizmal grubu ilaçların solid-oral formlarında büyük ambalaj kapsamına giren ilaçlar, ayakta tedavide tek uzman hekim tarafından düzenlenen sağlık raporuna dayanılarak reçete edilir, en küçük ambalajlı formları ise rapor aranmaksızın reçete edilir.
(3) İlacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, SUT eki “Ayakta Tedavide Sağlık Raporu (Uzman Hekim Raporu/Sağlık Kurulu Raporu) ile Verilebilecek İlaçlar Listesi” (EK-4/F) ve Kurumun resmi internet sitesinde yayınlanan “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi” nde (EK-4/D) yer almamakla birlikte, uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçlar, katılım payı alınmak koşuluyla en fazla üç aylık tedavi dozunda reçete edilebilir.
REHBER NOTU: SUT 4.1.4-3
EK-4/F ve EK-4/D de yer alan ilaçlar dışında ilaçlar için rapor düzenlenebilir ve 3 aylık dozda reçetelenebilir, bu raporlarda ICD 10 kodu ilacın prospektüs endikasyonu ile uyumlu olmalıdır.
(4) Bir ilacın Ülkemizde onaylanmış endikasyonu ve Kısa Ürün Bilgisinde tanımlanan dozu dışındaki her türlü kullanımı, Sağlık Bakanlığınca verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayı ile mümkündür.
a) Bir ilacın ülkemizde onaylanmış endikasyonu dışındaki her türlü kullanımı için Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Endikasyon Dışı İlaç Kullanımı Kılavuzu”nda belirtilen esaslara da uyulacak olup, kılavuzda tanımlanmamış durumlar için hasta bazında Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı ilaç kullanımı onayı aranır.
b) Kurum web sayfasında yayımlanan EK-4/D Listesinde yanında (*) yıldız işareti bulunmayan ilaçların, söz konusu listede ilişkilendirilen hastalıklarda kullanımı halinde Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı ilaç kullanım onayı aranmaz.
c) Sağlık Bakanlığı tarafından verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onaylarında, bu onay için süre belirtilmemiş ise rapor yenilenmesinde yeni onay aranmaz.
ç) Endikasyon dışı ilaç kullanım onayı aranacak ilaçlar için reçeteler ve sağlık raporları ilgili uzman hekim/hekimlerce düzenlenir.
d) Bir ilacın ülkemizde onaylanmış endikasyonunda tanımlı olmayıp, SUT’ta özel düzenleme olarak yer alan koşulu dışında kullanımı, Sağlık Bakanlığınca hasta bazında verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayı ile mümkündür.
e) EK-4/A Listesinde yer alan ve SUT’ta endikasyona dayalı özel düzenlemesi olan bir ilacın, bu düzenlemenin yürürlük tarihinden sonra Sağlık Bakanlığınca sonradan ilacın ülkemizdeki ruhsatlı endikasyonlarına yeni bir endikasyon eklenmesi halinde; ilacın eklenen yeni endikasyonda kullanımı, Sağlık Bakanlığınca hasta bazında verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayı ile mümkündür.
REHBER NOTU: SUT 4.1.4 4-e
Bir ilacın ülkemizdeki ruhsatlı endikasyonlarında ödenebilmesi için sağlık uygulama tebliğinde yapılmış olan düzenlemesi sonrasında ilaç sağlık bakanlığından farklı endikasyonlar için ruhsat almış ise bu ilacın ödenmesi Sağlık Bakanlığınca hasta bazında verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayı ile mümkündür.
f) Bu fıkranın (d) ve (e) bentlerinde tanımlanan ilaçlara ilişkin bedeller, Sağlık Bakanlığınca hasta bazında verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayına dayanılarak Kurumca karşılanır. Bu ilaç kullanımları “10/2/2016 tarihli ve 29620 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği” kapsamında “İlaç Geri Ödeme Komisyonu” tarafından maksimum süre içerisinde karara bağlanarak belirtilen yürürlük tarihi ile SUT’ta yayımlanır ve/veya Kurum web sayfasında duyurulur ve yürürlük tarihinden itibaren bu koşullar dahilinde bedelleri Kurumca karşılanır.
g) Bu madde kapsamında Sağlık Bakanlığınca verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayına dayanılarak ödemesi yapılacak ilaçların rapor ve reçeteleme koşulları için Bakanlıkça verilmiş onay kabul edilir.
ğ) Bu maddenin yürürlük tarihi öncesinde düzenlenmiş endikasyon dışı ilaç kullanım onayları bu madde hükümleri kapsamında değerlendirilir.
(4) Bir ilacın ruhsatlı endikasyonlarıve prospektüs dozu dışında kullanımı ancak Sağlık Bakanlığınca verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayı ile mümkündür.
a) Bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Endikasyon Dışı İlaç Kullanımı Kılavuzu”nda belirtilen esaslara da uyulacak olup, kılavuzda tanımlanmamış durumlar için Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı ilaç kullanımı onayı aranır.
b) Kurum web sayfasında yayımlanan EK-4/D Listesinde yanında (*) yıldız işareti bulunmayan ilaçların Kurum web sayfasında yayımlanan EK-4/D Listesinde belirtilen hastalıklarda kullanımı halinde Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı ilaç kullanım onayı aranmaz.
c) Sağlık Bakanlığı tarafından verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onaylarında, bu onay için süre belirtilmemiş ise rapor yenilenmesinde yeni onay aranmaz.
ç) Sağlık Bakanlığınca verilen endikasyon dışı ilaç kullanım onayına dayanılarak ödemesi yapılacak ilaçların rapor ve reçeteleme koşulları için Bakanlıkça verilmiş onay kabul edilir.
d) Endikasyon dışı ilaç kullanım onayı aranacak ilaçlar için reçeteler ve sağlık raporları ilgili uzman hekim/hekimlerce düzenlenir
(5) Hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek ilaçlar (raporlu olsa dahi) kullanım dozuna göre, bir ayı geçmeyecek sürelerde Danıştay Kararı: en fazla 1 kutu(19/10/2014) ödenir. Kür protokolü uygulanan ilaçlarda ise 1 küre yetecek miktarda ilacın bedeli ödenir. Sonraki reçetelerde yazılacak ilaç miktarı için SUT’ta yer alan genel veya özel düzenlemeler esas alınır. Bu ilaçların devam reçetelerindeki farklı farmasötik dozları da ilk tedavi olarak kabul edilir. Ancak ilaçların topikal formları, serumlar, enteral ve parenteral beslenme ürünleri, tıbbi amaçlı mamalar, diyaliz solüsyonları, eritropoietinler ve darbopoetinler için bu fıkra ilk seferde en fazla bir aylık doz olarak uygulanır. Bu maddenin birinci fıkrası için bu fıkra hükümleri uygulanmaz.Topikal antifungaller bir reçetede en fazla 2 kutu yazılabilir. Tedavinin devamı gerekli ise devam reçetesi/reçetelerinin dermatoloji uzman hekimi tarafından düzenlenmesi halinde bedeli kurumca karşılanır.
REHBER NOTU: SUT.4.1.4.5
1-Hastanın tedavisinde ilk defa reçete edilecek ilaçlar (raporlu olsa dahi) kullanım dozuna göre, bir ayı geçmeyecek sürelerde ödenir.
2-Kür protokolü uygulanan ilaçlarda ise 1 küre yetecek miktarda ilacın bedeli ödenir.
3-İlaçların devam reçetelerindeki farklı farmasötik dozları da ilk tedavi olarak kabul edilir
4-İlaçların topikal formları, serumlar, enteral ve parenteral beslenme ürünleri, tıbbi amaçlı mamalar, diyaliz solüsyonları, ilk seferde en fazla bir aylık doz olarak uygulanır
5-İlaçların parenteral formları ile majistraller raporsuz reçete edilmeleri durumunda 10 günlük dozda raporlu reçete edilmeleri durumunda ilk kez dahi olsa 3 aylık dozda ödenir
6-Topikal antifungaller bir reçetede en fazla 2 (iki) kutu reçete edilebilir. Tedavinin devamı gerekli ise dermatoloji uzman hekimlerince reçete edilmeleri gerekir.
-
SUT 4.1.5- Elektronik Reçete Uygulaması:
(1975 kez görüntülendi.)
4.1.5 - Elektronik reçete uygulaması
(1) E-reçete uygulamasında, e-reçetelerin Kurum tarafından belirlenen yöntem ve standartlarla (elektronik imza, şifre) imzalanması şarttır.
(2) Sağlık kurum/kuruluşları tarafından düzenlenecek reçeteler SGK Hekim Şifresi ile düzenlenecektir. Kurumca belirlenecek istisnalar haricinde manuel reçetelerin bedelleri karşılanmayacaktır. Kurum tarafından gerekli düzenlemelerin yapılması sonrasında ise reçeteler Kurum tarafından belirlenecek tarihten itibaren elektronik imza ile imzalanacaktır. Eczaneler tarafından manuel giriş yapılan reçetelerin bedelleri karşılanmayacaktır.
(3) Kurum tarafından gerekli düzenlenmeler tamamlanıncaya kadar manuel olarak düzenlenmeye devam edilecek olan reçeteler;
a) Yabancı ülkelerle yapılan “Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri” kapsamında Kurum tarafından sağlık hizmeti verilen kişiler için düzenlenen reçeteler,
b) Majistral ilaç içeren reçeteler, alerji aşıları reçeteleri,
c) İthal ilaç grubuna giren kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçlar için düzenlenen reçeteler,
ç) SUT’un 1.7(2) fıkrasının b ve c bentlerinde tanımlanan ve MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulması durumunda düzenlenen reçeteler,
d) Acilde düzenlenen reçeteler,
e) Aile hekimleri tarafından “gezici sağlık hizmeti” kapsamında düzenlenen reçeteler (bu reçetelerin gezici sağlık hizmeti kapsamında düzenlendiğini belirtir ifadenin bulunması ve hekim tarafından onaylanması gerekmektedir.),
f) Evde sağlık hizmeti kapsamında düzenlenen reçeteler,
g) Resmi ve özel sağlık kuruluşlarından; kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimliklerinde, işyeri hekimliklerinde, belediyelere ait polikliniklerde, huzur evlerinde, aile hekimlikleri dışındaki birinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında, üniversitelerin mediko-sosyal birimlerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci basamak sağlık hizmet sunucularında düzenlenen reçeteler (resmi ve özel sağlık kuruluşlarının MEDULA hastane sistemini kullanmaya başlamaları veya teknik alt yapılarını oluşturmaları halinde e-reçete uygulamasına geçmeleri zorunludur.).
(4) Sağlık Bakanlığı tarafından özel mevzuatı düzenlenmiş olan kırmızı, mor, turuncu ve yeşil reçetelerin elektronik reçete olarak düzenlenmesi halinde reçeteler ayrıca Kuruma ibraz edilmeyecektir.
REHBER NOTU: SUT 4.1.5-4
Bu reçetelerin Sağlık Müdürlüğü nüshaları (1. nüshalar) her ayın 10'una kadar İl/İlçe Sağlık Müdürlüklerine gönderilecek, 2. nüshalar ise SGK'ya gönderilmeyip eczanede kalacaktır.
(5) MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde manuel olarak düzenlenen reçete üzerinde e-reçete olarak düzenlenememesine ilişkin “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtilmeli ve bu ibare reçeteyi düzenleyen hekim tarafından onaylanmalıdır (Yukarıda tanımlanmış olan istisnai hallerde düzenlenen manuel reçetelerde bu ibare aranmayacaktır.)
(6) SUT’un “İlaç” bölümünün ve bu bölüm ile ilgili SUT eklerinde, bazı ilaçların kullanımı için düzenlenecek reçetelerin ekinde ibrazı istenilen belgelerde aranan bilgiler, e-reçete uygulamasında e-reçete içinde belirtilecek olup ayrıca belge istenmeyecektir.
(7) Endikasyon dışı ilaç kullanım yazısının tarih ve sayısı ile geçerlilik süresi, güvenlik izlem formunun ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak hasta adına düzenlendiği ibaresi ve sürekli görevle yurt dışına gönderilenlerin yurt dışı görevine dair resmi belgenin tarih ve sayısının e-reçetede belirtilmesi zorunludur.
(8) Yatan hastalara düzenlenen e-reçetelerde “Eczanemizde Yoktur, Yatan Hasta” ibaresi aranmaksızın sadece elektronik ortamda başhekimlik tarafından onaylanması yeterli olacaktır.
-
SUT 4.1.6- Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar (EK-4/D):
(2623 kez görüntülendi.)
4.1.6 - Hasta katılım payından muaf ilaçlar (EK-4/D)
(1) EK-4/D Listesinde yer alan hastalıklarda kullanılacak ilaçlar, SUT ve eki listelerde yer alan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, sağlık raporuna dayanılarak en fazla 3 aylık tedavi dozunda reçete edilmesi halinde bedelleri ödenir.
(2) Bu listede yer alan etken maddeler için, ilgili başlıktaki tanılara uygun olacak şekilde sağlık raporu düzenlenmesi halinde bu sağlık raporuna istinaden reçete edilen ilaçlar katılım payından muaf tutulur.
REHBER NOTU: SUT 4.1.6
EK-4/D listesinde yıldız ( * ) ile işaretlenen ve endikasyon uyumu aranacağı belirtilen etkin maddeler için ilgili tanı altında bulunan ICD 10 kodlarından ilacın prospektüs endikasyonu ile uyumlu olanı raporda yer almalıdır, bu raporlar katılım payından muaftır.
(3) İlacın reçete edilmesi ile ilgili SUT ve eki listelerde belirtilen özel hükümler saklı kalmak kaydıyla; EK-4/D Listesinde yer alan ilaçlar, sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimlerce de reçete edilebilir.
(4) Sürekli görevle yurt dışına gönderilenler ile bunların yurt dışında birlikte yaşadıkları eş ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere, EK-4/D Listesinde yer alan hastalıklarda kullanılacak ilaçların; söz konusu hastalıklar için SUT ve eki listelerde yer alan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, hasta adına düzenlenmiş reçete ile sağlık raporu ve eki yurt dışı görevine dair resmi belge ibrazına dayanılarak en fazla bir yıllık tedavi dozunda reçete edilmesi halinde bedelleri ödenir. (SUT’ta belirlenen süresi 1 yıldan az olan raporlarda rapor süresi kadar ilaç verilir.)
(5) Kurumca katılım payından muaf tutulan hastalıklar, hastalıkları tanımlayan ICD-10 kodları ve bu hastalıklarda kullanılacak ilaçların yer aldığı EK-4/D Listesi, “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi” (EK-4/D) olarak Kurumun resmi internet sitesinde yayımlanır.
REHBER NOTU: SUT 4.1.6-5
1-EK-4/D Listesinde yer alan ilaçların etken maddeleri dikkate alınarak düzenlenmiş olmakla birlikte Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-4/A) yer almayan herhangi bir ilacın ödenmesi veya muafiyeti mümkün değildir.
2- (*) İşaretli etken madde veya grupların kullanımında endikasyon uyumu aranacak, Sağlık Bakanlığınca izin verilen endikasyon dışında kullanımları da ancak Sağlık Bakanlığınca yayımlanan Endikasyon Dışı Kullanım Kılavuzunda tanımlanan veya Sağlık Bakanlığınca verilen onayla mümkün olacaktır.)
3- Listede ICD – 10 Kodları yalnızca ana kod olarak yazılı ise alt kodlar dahildir. Parantez içinde ana kodlar aralığı belirtilmiş ise bu kodlar aralığında yer alan ana kodlar ve bu kodlara ait alt kodlamalara ait tanılar dahildir. Ana kod belirtilmeyip alt kod belirtilmiş ise yalnızca bu alt kodun muafiyeti mümkündür.
-
SUT 4.1.7- Sadece Yatarak Tedavilerde Kullanımı Halinde Bedeli Ödenecek İlaçlar (EK-4/G):
(1389 kez görüntülendi.)
4.1.7- Sadece yatarak tedavilerde kullanımı halinde bedelleri ödenecek ilaçlar (EK-4/G):
(1)
(2) SUT eki EK-4/G Listesinde yer alan ilaçların reçete edilmesinde, SUT’un 4.1.2 maddesindeki esas ve usullere uyulur. SUT’ta bulunan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, ayakta tedavilerde reçete edilmesi halinde bu ilaçların bedeli ödenmez.
-
SUT 4.1.8- Ayakta Tedavide Sağlık Raporu ile Verilebilecek İlaçlar (EK-4/F):
(2587 kez görüntülendi.)
4.1.8 - Ayakta tedavide sağlık raporu ile verilebilecek ilaçlar (EK-4/F)
(1) SUT eki “Ayakta Tedavide Sağlık Raporu (Uzman Hekim Raporu/Sağlık Kurulu Raporu) İle Verilebilecek İlaçlar Listesi” nde (EK-4/F) yer alan ilaçların ayakta tedavilerde kullanımı gerektiği durumlarda, SUT ve eki listelerde yer alan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, düzenlenen sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir. En fazla 3 aylık tedavi dozunda reçete edilmesi halinde bedelleri ödenir.
(2) SUT eki EK-4/F Listesinde yer alan ilaçlar için raporda ayrıca ilaç/ilaçların kullanım dozu, uygulama planı ve süresi de belirtilir. Düzenlenen raporlar, tedavi süresi boyunca geçerlidir. Ancak, bu süre iki yılı geçemez.
(3) SUT eki EK-4/F Listesinde yer almakla birlikte, EK-4/D Listesinde yer almayan ilaçlardan hasta katılım payı alınır, EK-4/D Listesi kapsamında olanlardan ise katılım payı alınmaz.
(4) Periton diyalizi tedavisinde kullanılması zorunlu görülen diyaliz solüsyonu ve sarf malzemeleri, periton diyaliz tedavisi altındaki hastalara nefroloji veya diyaliz sertifikalı iç hastalıkları/çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerinden birinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak bu hekimlerce veya diyaliz sertifikalı tüm hekimler tarafından ayakta tedavide de reçete edilebilir.
-
SUT 4.1.8-4 - Periton Diyaliz Solüsyonlarının Verilme İlkeleri:
(1262 kez görüntülendi.)
(4) Periton diyalizi tedavisinde kullanılması zorunlu görülen diyaliz solüsyonu ve sarf malzemeleri, periton diyaliz tedavisi altındaki hastalara nefroloji veya diyaliz sertifikalı iç hastalıkları/çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerinden birinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak bu hekimlerce veya diyaliz sertifikalı tüm hekimler tarafından ayakta tedavide de reçete edilebilir.
REHBER NOTU: SUT 4.1.8-4
ALETLİ PERİTON DİYALİZİ (APD) - SÜREKLİ AYAKTAN PERİTON DİYALİZİ (SAPD) SOLÜSYONLARI REÇETELERİNİN KARŞILANMASI:
1-Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi (SAPD) ve aletli periton diyalizi(APD) için uzman hekim raporu düzenlenir
2-Rapor:erişkin/çocuk nefroloji uzman hekimi tarafından düzenlenir.
3-Raporda periton boşluğu hacmi için uygun solüsyonun maksimum miktarı hacim olarak mililitre cinsinden belirtilir.
4-SAPD küçük hacimli olanlar ,APD de ise 5000 ml ve üzeri olanlar kullanılır.
5-SAPD ve APD uygulamalarında standart veya biyouyumlu solüsyonlar ayda maksimum 150 adet torba, olacak şekilde karşılanır.
6-Aminoasit içerikli ile isodextrin içerikli solüsyonlar günde en fazla 1defa karşılanır.
7-Medula eczane sisteminde reçete kaydı yapılırken
8-SAPD İÇİN :286 sürekli ayaktan periton diyalizi teşhis kodu girilmelidir
9-APD İÇİN: 287 aletli periton diyalizi teşhis kodu girilmelidir.
10-Reçete yada raporda SAPD yada APD olduğu belirtilmelidir
-
SUT 4.1.9 - Bedeli Ödenecek İlaçlar (EK-4/A):
(2370 kez görüntülendi.)
4.1.9 - Bedeli ödenecek ilaçlar (EK-4/A)
(1) Kurumca bedeli ödenecek olan ilaçlar Kurumun resmi internet sitesinde yayımlanan “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi” nde (EK-4/A) belirtilmiştir. Bu listede ticari isimleri ve barkod/karekod numaraları yer almayan ilaçların bedelleri hiç bir koşulda Kurumca ödenmez. Yurt dışından temin edilen ilaçlar için özel düzenlemeler saklıdır.
-
SUT 4.1.10 - İlaç Güvenlik İzlem Formları ile Uyuşturucu ve Psikotrop İlaçlar:
(1886 kez görüntülendi.)
4.1.10 - İlaç Güvenlik İzlem Formları ile uyuşturucu ve psikotrop ilaçlar:
(1) İlaç Güvenlik İzlem Formları olan ilaçlar ile uyuşturucu ve psikotrop ilaçların reçeteye yazılacak maksimum dozları, varsa rapor süreleri ve koşulları ile reçeteleme koşulları konusunda, SUT’ta bulunan özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından belirlenen kurallara uyulur.
(2)Güvenlik ve endikasyon formu olan ilaçlar ile uyuşturucu ve psikotrop ilaçların reçeteye yazılacak maksimum dozları, varsa rapor süreleri ve koşulları ile reçeteleme koşulları konusunda, SUT’ta bulunan özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla TİTCK’ca belirlenen kurallara uyulacaktır.
REHBER NOTU: SUT 4.1.10İlaç Güvenlik İzlem Formları ile uyuşturucu ve psikotrop ilaçlar
SUT'un 4.1.5 Elektronik Reçete uygulaması başlıklı maddenin:
6. fıkrasında belirtilen, "bazı ilaçların kullanımı için düzenlenecek reçetelerin ekinde istenilen belgelerde aranan bilgiler, e reçete içerisinde belirtilecek olup ayrıca belge istenmeyecektir"
7. fıkrada belirtilen " Endikasyon Dışı İlaç kullanım yazısının tarih ve sayısı ile geçerlilik süresi, ilaç Güvenlik İzlem Formunun ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak hasta adına düzenlendiği ibaresi ve sürekli görevle yurt dışına gönderilenlerin yurt dışı görevine dair resmi belgenin tarih ve sayısının e reçetede belirtilmesi" zorunludur açıklaması gereğince e reçetede bu formun hasta adına düzenlendiğinin belirtilmesi yeterli olacaktır.
Bu formlar sadece manuel düzenlenmiş reçete ekinde Kuruma gönderilecektir.
-
SUT 4.2.1 - Leflunomid, Altın Preparatları Kullanım İlkeleri:
(1608 kez görüntülendi.)
4.2.1- Leflunomid, Altın Preparatları Kullanım İlkeleri:
4.2.1.A - Leflunomid (Arava, Lefumix, Ralef, As-Lunex )
(1) Romatoid artritli veya psoriatik artritli (bu endikasyonda sadece leflunomid 20-100 mg) hastaların tedavisinde; bu durumun belirtildiği iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen bir yıl süreli uzman hekim raporuna dayanılarak bu uzman hekimlerce reçete edilir.
REHBER NOTU: Leflunomid SUT 4.2.1.A
1-Romatoid Artritli veya Psöriatik Artritli hastalarda:
Sulfasalazin ve Metotreksat'a karşı yan etki veya kontendikasyon olmadığı sürece bu iki etkin maddenin biri veya her ikisi Leflunomid ile birlikte kullanılabilir.
4.2.1.B- Altın preparatları (Sodyum Aurothiomalate Myochrystine, Sodyum aurotiosulfate, Auranofin Ridaura, Aurothioglucose (Solganal), Aurothioprol )
(1) Romatoid artritli hastalarda, hastalığın diğer hastalık modifiye edici ilaçlardan sulfasalazin veya methotrexat ile kontrol altına alınamadığı veya bu ilaçların kullanımının kontrendike olduğu veya yan etki nedeniyle kullanılamadığı durumlarda, bu durumun belirtildiği fiziksel tıp ve rehabilitasyon, klinik immunoloji ve romatoloji uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenen bir yıl süreli uzman hekim raporuna dayanılarak bu uzman hekimlerce reçete edilir.
-
SUT 4.2.1.C.1 - Biyolojik Ajanlardan Anti-TNF İlaçlar, Kullanım İlkeleri:infliksimab, etanarsept, adalimumab, afelimomab, sertolizumab, golimumab
(4804 kez görüntülendi.)
4.2.1.C- Biyolojik ajanlardan Anti-TNF ilaçlar,
4.2.1.C-1 - Anti-TNF (tümor nekrözis faktör) ilaçlar:[infliksimab (Remicade, Remsima), etanarsept (Enbrel), adalimumab (Humira), afelimomab (Raptiva), sertolizumab (Cimzia), golimumab (Simponi)]
REHBER NOTU: Anti-TNF (tümör nekrozis faktör) ilaçlar SUT 4.2.1.C-1
1- Anti-TNF ilaçlar, Hasta Onam Formu ve Güvenlik İzlem Formunun Sağlık Bakanlığı mevzuatına uygun olarak düzenlendiği ibaresinin E reçetenin açıklamalar kısmında belirtilmesi gerekmektedir. Manuel reçetelerde ise genelgeye uygun olarak ilgili nüsha reçete eki belge olarak SGK'na teslim edilecektir.
2-Anti-TNF ilaçlar arası geçiş mümkündür.
3-Bu grup ilaçların tedavisine 3 ay ara verilmiş ise tekrar başlanması halinde başlangıç kriterleri aranır. Devam kriterlerini sağlayan hastaların tedavisi idame raporları ile devam eder.
Önemli Not:Bu grup ilaçların prospektüsündeki yaş aralıklarına dikkat edilmeli.
(1) Erişkin ve Juvenil Romatoid Artrit:
a) Romatoid artritli erişkin hastalarda; biri methotrexat olmak üzere en az 3 farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı, en az üçer ay kullanmış olmasına rağmen hastalık aktivitesinin kontrol altına alınamadığı (Hastalık Aktivite Skoru (DAS) 28 > 5,1) hallerde, 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak ilaca başlanır. İlaca başlandıktan 3 ay sonra yapılan değerlendirmede DAS 28 skorunda 0,6 (sertolizumab için 1,2) puandan fazla düşme olması halinde, bu durumun yeni düzenlenecek 3 ay (sertolizumab için 6 ay) süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile 3 ay (sertolizumab için 6 ay) daha tedaviye devam edilir. Bu raporun süresi sonunda DAS 28 skorunda toplam 1,2 puandan fazla düşme olması halinde bu durumun yeni düzenlenecek 6 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile hastaların tedavisine devam edilebilir. Tedavinin devamında DAS 28 kriterine 6 ayda bir bakılır, başlangıç ve yeni DAS 28 skorları her sağlık kurulu raporunda belirtilir. Tedaviye rağmen hastanın DAS 28 skorunda, başlangıç DAS 28 skoruna göre, 1,2 puandan fazla düşme olmaması halinde tedavi sonlandırılır.
REHBER NOTU: Erişkin Romatoid Artrit SUT 4.2.1.C-1-1-a
1-Romatoid artritli erişkin hastalarda "biri methotreksat olmak üzere en az 3 farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı en az 3 ay kullanmış olmasına rağmen hastalık aktivitesinin kontrol altına alınamamıştır" ibaresi raporun açıklamalar kısmında mutlaka belirtilmiş olmalıdır. Buradaki ilaçların hastanın Medula ilaç geçmişinde bulunma zorunluluğu yoktur, raporu çıkaran hekimin beyanı esas kabul edilir.
2-Rapor sürelerine dikkat edilmelidir. İlaca başlamaya esas ilk rapor süresi 3 ay. DAS 28 skorunda istenilen düşüş sağlandığında çıkarılacak ikinci rapor süresi 3 ay ve sonrasında yine DAS 28 skorunda istenilen düşüş sağlanmış ise üçüncü raporun süresi 6 ay olacaktır.
3-Sertolizumab dışındaki Anti-TNF'lerin ilk rapor sonrası 3 aylık tedavi ile DAS 28 skorunda beklenen düşme başlangıç skoruna göre 0,6 puandan fazla olmalıdır. ikinci rapordan sonraki DAS 28 skorundaki düşme başlangıç skoruna göre 1,2 puandan fazla olmalıdır.
4-Sertolizumab için ilk rapor 3 aylık, ikinci rapor ve devam rapor süreleri 6 şar aylıktır. İkinci raporda DAS 28 skorundaki düşme başlangıç skoruna göre 1,2 puandan fazla olmalıdır.
5-DAS 28 skorlarına 6 ayda bir bakılacak ve her yenilenen raporda başlangıç DAS 28 skoru ile birlikte yeni tarihli DAS 28 skoru değeri raporun açıklamalar kısmına yazılacaktır.
6-Tedaviye rağmen hastanın 3. rapor öncesi DAS 28 skorunda başlangıç skoruna göre 1,2 puandan fazla düşme olmaması halinde tedavi sonlandırılır veya tedaviye başlangıç yada idame şartı ilgili uzman hekim tarafından belirlenmek üzere başka bir Anti-TNF moleküle geçilebilir.
7-Başlangıç raporlarındaki DAS 28 skoru; 01/03/2011 tarihinden önceki raporlarda
DAS 28> 4, bu tarihten sonraki raporlarda DAS 28> 5.1 dir.
b) Juvenil romatoid artritli (poliartiküler -idiyopatik-kronik) hastalarda
1) NSAİ ve/veya methotrexat ile 3 aylık tedavi sonunda ACR pediatrik 30 yanıtı alınamamışise bu durumun belirtildiği 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak Anti-TNFilaçlarla tedaviye başlanabilir.
2) Adalimumabın flakon formunun yalnızca; bir veya daha fazla hastalık modifiye edicianti-romatizmal ilacı en az 3 ay kullanmış olmasına rağmen ACR pediatrik 30 yanıtı alınamamışolan üveit eşlik eden aktif poliartiküler jüvenil idiyopatik artritli 2-17 yaşları arası çocukve adölesan hastalarda methotrexat ile kombine olarak tedaviye başlanılarak kullanılması halindebedeli Kurumca karşılanır. Adalimumabın flakon formunun methotrexata karşı intoleransgelişmesi durumunda veya methotrexat ile tedaviye devam edilmesinin uygun olmadığı durumlardamonoterapi olarak kullanılması halinde bedeli Kurumca karşılanır.
3) Tedaviye başlandıktan 3 ay sonra yapılan değerlendirmede ACR pediatrik 30 yanıtınınalınması halinde, bu durumun yeni düzenlenecek 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesikoşulu ile tedaviye devam edilir. Bu raporun süresi sonunda hastanın ACR pediatrikcevap kriteri 50 ve üzerinde olması halinde bu durumun yeni düzenlenecek 6 ay süreli sağlıkkurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile hastaların tedavisine devam edilebilir. Tedavinin devamındaACR pediatrik cevap kriterine 6 ayda bir bakılır, başlangıç ve ACR pediatrik cevapkriteri her sağlık kurulu raporunda belirtilir. Tedaviye rağmen ACR pediatrik cevap kriteri50’ye ulaşmayan hastalarda anti-TNF tedavisine devam edilmez.REHBER NOTU: Juvenil Romatoid Artrit SUT 4.2.1.C-1-1-b
1-Tedaviye başlamadan önce 3 ay NSAİ ve/veya metotreksat kullanımı konusunda doktorun raporun açıklamalar kısmına yazdığı beyan esastır, ayrıca hastanın medula ilaç ekranında kullanımına bakılmayacaktır. Bu grup ilaçlar yan etki veya kontrendikasyon olmadığı sürece Anti-TNF ajanla birlikte kullanımında sakınca yoktur.
2-İlk rapor 3 ay süreli olacak, ikinci rapor ilk üç aylık rapordan sonra ACR pediatrik 30 yanıtı alınmış ise yine 3 aylık olacak, Bu iki rapordan sonra ACR pediatrik değeri 50 ve üzerine çıkmış ise 3. rapor 6 aylık olarak düzenlenecektir.
3-Tedaviye rağmen ACR pediatrik cevap kriteri 50'ye ulaşmayan hastalarda Anti-TNF tedavisine devam edilmez.
4-Anti-TNF ilaçlar arası geçiş mümkündür.
(2) Aksiyel tutulumlu ankilozan spondilitli ve radyografik olarak ankilozan spondilit (AS) kanıtı olmayan aksiyel spondilartritli hastalarda; biri maksimum doz indometazin olmak üzere en az 3 nonsteroid antiinflamatuar ilacı maksimum dozunda kullanmasına rağmen yeterli cevap alınamayan (Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAİ) >5), bununla birlikte eritrosit sedimetasyon hızı >28 mm/s veya normalin üst sınırını aşan CRP değeri veya MR/sintigrafi ile gösterilmiş aktif sakroilit/spondiliti olan durumlarda, bu durumun 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla ilaca başlanır.
REHBER NOTU: Aksiyel Tutulumlu Ankilozan Spondilit SUT 4.2.1.C-1-2
1-Tedaviye başlamadan önce; biri maksimum doz İndometazin olmak üzere en az 3 NSAİ ilacı maksimum dozda kullanmasına (bu kullanımın hastanın medula ilaç ekranında görülme zorunluluğu yoktur bu konudaki doktor beyanı esastır) rağmen BASDAİ >5 olacak beraberinde Eritrosit Sedimentasyon hızı >28 mm/s veya, normal değerin üst sınırını aşan CRP değeri veya, MR veya Sintigrafi ile gösterilmiş aktif Sakroilit/ spondiliti olan durumlarda, bu durumun 3 ay süreli Sağlık Kurulu raporunun açıklama kısmında belirtilmesi koşuluyla ilaca başlanır.
2-BASDAİ >5 değeriyle beraber istenilen tetkik değerlerinden sadece birinin olması yeterlidir.
3--Başlangıç raporlarındaki BASDAİ skoru; 01/03/2011 tarihinden önceki raporlarda
BASDAİ> 4, bu tarihten sonraki raporlarda BASDAİ > 5 dir.
(3) Periferik eklem tutulumlu ankilozan spondilitli hastalarda; maksimum dozda NSAİ ile birlikte sulfasalazin veya methotrexattan birinin kullanılmasına rağmen yeterli cevap alınamayan (BASDAİ >5) ve bununla birlikte eritrosit sedimentasyon hızı >28 mm/s veya normalin üst sınırını aşan CRP değeri olan durumlarda, bu durumun 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla ilaca başlanır.
REHBER NOTU: Periferik Eklem Tutulumlu Ankilozan Spondilit SUT 4.2.1.C-1-3
1-Tedaviye başlamadan önce; maksimum dozda NSAİ ile birlikte Sulfasalazin veya Metotreksattan birinin kullanılmasına (bu kullanımın hastanın medula ilaç ekranında görülme zorunluluğu yoktur bu konudaki doktor beyanı esastır) rağmen BASDAİ >5 olan ve bununla birlikte Eritrosit Sedimentasyon hızı >28 mm/s veya normalin üst sınırını aşan CRP değeri olan durumlarda bu durumun 3 ay süreli Sağlık Kurulu raporunun açıklamalar kısmında belirtilmesi koşuluyla ialaca başlanır.
2- BASDAİ >5 değeriyle beraber istenilen tetkik değerlerinden sadece birinin olması yeterlidir.
3--Başlangıç raporlarındaki BASDAİ skoru; 01/03/2011 tarihinden önceki raporlarda
BASDAİ> 4, bu tarihten sonraki raporlarda BASDAİ > 5 dir.
(4) Aksiyel tutulumlu ankilozan spondilitli, periferik eklem tutulumlu ankilozan spondilitli ve radyografik olarak ankilozan spondilit (AS) kanıtı olmayan aksiyel spondilartritli hastalarda ilacın etkinliği, ilaca başlandıktan 3 ay sonra değerlendirilir. Yeterli cevap alınamamışsa (BASDAİ’de 2 birimden daha az düzelme olması), ilaca devam edilmesi durumunda ilaç bedeli ödenmez. Tedaviye cevap alınmış ve ilaca devam edilecek ise bu durum 6 ay süreli yeni düzenlenecek sağlık kurulu raporunda belirtilir.
REHBER NOTU: SUT 4.2.1.C-1-4
BASDAİ değerinde 2 birimden daha az düzelme olması halinde tedavi kesilir. 2 birim ve daha fazla düzelme olduğu takdirde ve tedaviye devam edilmesi isteniyorsa bu durum yeni düzenlenecek Sağlık Kurulu raporunun açıklamalar kısmında belirtilir, bu raporun süresi 6 aydır.
(5) Psöriyatik artritli hastalarda; en az 3 farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı uygun dozunda en az üçer ay olmak üzere kullanmış olmasına rağmen hastalık aktivitesinin kontrol altına alınamadığı (bir ay arayla yapılmış iki ayrı muayenede en az üç hassas eklem ve en az üç şiş eklem olması) durumlarda, bu durumun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla ilaca başlanır. İlacın etkinliği, ilaca başlandıktan 3 ay sonra değerlendirilir. Yeterli cevap alınamamışsa (psöriyatik artrit yanıt kriterlerine (PSARC) göre yanıt alınamaması) ilaca devam edilmesi durumunda ilaç bedeli ödenmez. Tedaviye cevap alınmış ve ilaca devam edilecek ise bu durum 6 ay süreli yeni düzenlenecek sağlık kurulu raporunda belirtilir.
REHBER NOTU: Psöriatik Artritli Hasta SUT 4.2.1.C-1-5
Tedaviye başlama kriterleri:
1-En az 3 hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı uygun dozunda en az üçer ay olmak üzere kullanmış olmak ( bu ilaç kullanımının hastanın medula ilaç kartında görülme şartı yoktur),
2-Bir ay arayla yapılmış iki ayrı muayenede en az üç hassas eklem ve en az üç şiş eklem tespitinin yapılmış olması,
3- Yukarıdaki durumların 3 ay süreli Sağlık kurulu raporunun açıklamalar kısmında doktor tarafından beyan edilmesi şartıyla tedaviye başlanır.
4-Üç ay ilaç kullanımından sonra Psöriatik Artrit Yanıt Kritrine (PSARC) yanıt alınamaması halinde tedavi sonlandırılır. Cevap alınmışsa bu durumun belirtildiği 6 aylık Sağlık Kurulu raporu ile tedaviye devam edilir.
(6) Anti-TNF ilaçlar, tüm romatoloji uzman hekimleri veya üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerindeki klinik immunoloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimlerinden birinin yer aldığı en fazla 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak, bu uzman hekimlerden biri veya iç hastalıkları veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimleri tarafından reçete edilebilir.(Ek:RG-05/08/2015-29436/12 md. Yürürlük:13/08/2015) Tedaviye uzun süre ara veren (3 ay ve daha uzun süre) hastalarda yeniden başlangıç kriterleri aranır.
REHBER NOTU: Anti-TNF İlaçlar SUT 4.2.1.C-1-6
1-Anti TNF ilaçlar da sağlık Kurulu Raporunu:
a-Erişkin veya Pediatrik Romatoloji Uzmanları
b-Üçüncü basamak hastanelerindeki Klinik İmmunoloji Uzmanları
c-Üçüncü basamak hastanelerindeki Fiziksel Tıp ve rehabilitasyon Uzmanlarından en az biri tarafından çıkartılır.
2-Anti TNF ilaçlar Sağlık Kurulu raporuna istinaden reçete eden hekimler:
a-Sağlık Kurulu raporunu çıkaran hekimler
b-İç Hastalıkları (Dahiliye)
c- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları.
3-Başlangıç ve devam raporlarının sürelerine dikkat edilmelidir, bu grup ilaçlar en fazla 6 ay süreli raporlarla ödenir.
4-Anti TNF tedavisine 3 ay ve daha uzun süre ara verildiğinde yeniden tedavi başlanması durumunda başlangıç kriterleri aranır.
(7) Bu ilaçların intravenöz formları, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, iç hastalıkları veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekiminin bulunduğu sağlık kurumunda uygulanır. Subkütan formlarının ilk dozları fiziksel tıp ve rehabilitasyon, iç hastalıkları veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekiminin bulunduğu sağlık kurum/kuruluşlarında hekim gözetiminde yapılır. Uygun enjeksiyon tekniği konusunda hastaya veya hasta yakınına eğitim verildikten sonra ilgili uzman hekim uygun gördüğü ve sağlık kurulu raporunda “Mahallinde tedavisi sürdürülebilir” ibaresine yer verdiği taktirde hastane dışında uygulanmak üzere üç aylık dozlar halinde reçete edilebilir.
REHBER NOTU: Anti-TNF İlaçlar İV Formları SUT 4.2.1.C-1-7
Anti TNF ilaçların Subkütan formlarında Sağlık Kurulu Eaporunun açıklamalar kısmına doktor tarafından " Mahallinde tedavisi sürdürülebilir" yazıldığı takdirde hastane dışında uygulanmak üzere 3 aylık dozlar halinde reçete edilebilir.
(8) Anti-TNF ilaçlar diğer antiromatizmal ilaçlar ile kombine olarak da kullanılabilir.
REHBER NOTU: SUT 4.2.1.C-1-8
Anti TNF ilaçlar diğer antiromatizmal ilaçlara karşı kontrendikasyon veya yan etki bilditilmediği sürece kombine olarak kullanılabilir.
(9) Psoriyazis vulgaris /plak tip psoriyazis /plak psoriyaziste anti-TNF ilaçlar; üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde dermatoloji uzman hekiminin yer aldığı, diğer hastalık modifiye edici ilaçlara dirençli olduğunu, kullanılacak ilacın günlük doz ve süresini belirten 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak dermatoloji uzman hekimlerince reçete edilebilir.
REHBER NOTU: SUT 4.2.1.C-1-9
1-İlacın ödenmesine esas olan Sağlık Kurulu raporlarının açıklama kısmında "diğer hastalık modifiye edici ilaçlara dirençlidir" ibaresi yazı olmalıdır. Bu ilaçların kullanılmış olası konusunda hastanın medula ilaç ekranında görülme zorunluluğu yoktur.
2-Psoriazis vulgaris/ plak tip psoriazis/ plak psoriaziste Anti TNF ilaç kullanımında başlangıç ve idame sağlı Kurulu raporlarının her birerlerinin maksimum süresi 6 aydır.
(10) Fistülize, şiddetli veya aktif luminal Crohn hastalığında adalimumab (humira) , sertolizumab (cimzia)ve infliksimab (remicade, remsima); sistemik kortikosteroidler ve/veya klasik immunsupresifler ile 12 haftalık tedaviye yeterli yanıt vermeyen veya tolere edemeyen hastalarda bu durumun ve söz konusu ilaçların günlük kullanım dozu ve kullanım süresini belirten 4 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tedaviye başlanır. Tedavinin 4 üncü ayında tedaviye cevap alınamaması (hastalığa yanıt kriteri: Crohn Hastalık Aktivite İndeksi’nde 70 puanlık düşüşün olmaması) durumunda tedavi kesilir. Crohn Hastalık Aktivite İndeksi’nde 70 puan üzerinde düşüş olması halinde, bu durum ile adalimumab, sertolizumab ve infliksimab etken maddeli ilaçların kullanılacak dozu ve süresinin belirtildiği 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tedaviye devam edilebilir. Sağlık kurulu raporunda, gastroenteroloji, çocuk cerrahisi veya genel cerrahi uzman hekimlerinden en az biri yer almalıdır. Sağlık kurulu raporlarına dayanılarak, bu hekimler ile iç hastalıkları veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilir ve sağlık kurum/kuruluşlarında klinik koşullarda uygulanır.Crohn hastalığında adalimumabın flakon formunun kullanılması halinde bedeli Kurumca karşılanmaz
REHBER NOTU:Fistülize, şiddetli veya aktif luminal Crohn hastalığında adalimumab (humira) , sertolizumab (cimzia) ve infliksimab (remicade, remsima);SUT 4.2.1.C-1-10
1-Sistemik kortikosteroidler ve/veya klasik immunsupresifler ile 12 haftalık tedaviye yeterli yanıt vermeyen veya tolere edemeyen hastalarda bu durumun ve söz konusu ilaçların günlük kullanım dozu ve kullanım süresini belirten 4 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tedaviye başlanır. Bu ilaçların kullanımı konusunda doktor beyanı esastır ayrıca hastanın Medula ilaç ekranında gözükmesi zorunlu değildir.
2-İlk rapor süresi maksimum 4 aydır. 4 ayı aşan dozda ilaç verilmemesine dikkat edilmelidir.
3- Dört aylık tedavi dozu kullanıldıktan sonra Crohn Hastalık Aktivite İndeksinde 70 puanlık düşüş olmaması durumunda tedaviye devam edilmez.
4- Crohn Hastalık Aktivite İndeksinde 70 puan ve üzeri düşüş sağlanması halinde adalimumab sertolizumab veya infliksimab etkin maddeli ilaçların kullanım dozu ve süresinin belirtildiği 6 ay süreli Sağlık Kurulu Raporu ile tedaviye devam edilebilir.
5-Sağlık Kurulu Raporunu çıkaracak hekimler:
a-Yetişkin veya pediatrik Gastroenteroloji Uzmanları
b-Çocuk Cerrahi Uzmanları
c-Genel Cerrahi Uzmanı hekimlerinden en az biri
6-Sağlık Kurulu Raporuna İstinaden Reçete edecek hekimler:
a-Sağlık kurulu raporunu çıkaran hekimler
b-İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanları
c-Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları
7-Sağlık kurum/ kuruluşlarında klinik koşullarda uygulanır
(11)Ülseratif kolit hastalığında infliksimab veya adalimumab; kortikosteroidler ve 6-MP veya AZA ile uygun dozlarda ve en az 8 haftalık sürede yapılan konvansiyonel tedaviye yetersiz yanıt veren ya da tolere edemeyen veya bu terapiler için tıbbi kontrendikasyonları olan hastalarda; şiddetli aktif ülseratif kolit bulgularının devam etmesi halinde, üçüncü basamak sağlık kurumlarında bu durumun belirtildiği gastroenteroloji uzman hekimi veya genel cerrahi uzmanı tarafından düzenlenecek 6 ay süreli uzman hekim raporuna dayanılarak, bu uzman hekimler ve iç hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilir.
REHBER NOTU: Ülseratif Kolit Hastalığında Adalimumab (humira) ve İnfiliksimab (remicade, remsima)
SUT 4.2.1.C-1-11
1-Kortikosteroidler ve 6-MP (Mercaptopurine) veya AZA ile uygun dozlarda en az 8 haftalık sürede yapılan konvansiyonel tedaviye yetersiz yanıt veren yada tolere edemeyen veya bu terapiler için tıbbi kontrendikasyonu olan hastalarda kullanılır. Bu ilaçların kullanım bilgisi (doktorun beyanı esas alınarak) raporun açıklamalar kısmında belirtilir, bu ilaçların hastanın Medula ilaç ekranında görülme zorunluluğu yoktur.
2-"Şiddetli aktif ülseratif kolit bulgularının olduğu" raporun açıklamalar kısmında belirtilmesi zorunludur.
3-Başlangıç ve idame rapor süresi maksimum 6 aydır.
4-Ülseratif Kolit teşhisinde sadece Adalimumab ve İnfliksimab ödenir.
(Golimumab ve Etanercept bu teşhiste ödenmez.)
5-Raporu çıkaran hekimler: 3. basamak sağlık kurumlarındaki;
a-Gastroenteroloji Uzmanları
b-Genel Cerrahi Uzmanları
6-Reçeteyi yazan hekimler:
a-Gastroenteroloji Uzamanları
b-Genel Cerrahi Uzamanları
c-İç Hastalıkları ( Dahiliye) Uzamnları
7- SUT'un:4.2.1.C-1 numaralı maddesinin onbirinci fıkrasında yer alan “infliksimab” etken maddeli ilacın ülseratif kolit hastalığında raporun düzenleneceği sağlık kurumu ile ilgili düzenleme öncesi çıkarılan raporlar, düzenlendikleri tarihte geçerli olan SUT hükümlerine uygun olması koşuluyla, süresi sonuna kadar geçerlidir.(04/10/2013)
İlgili Algoritma İçin TIKLAYINIZ
-
SUT 4.2.1.C-2 - Rituksimab Kullanım İlkeleri:
(1566 kez görüntülendi.)
4.2.1.C-2 – Rituksimab (Mabthera)
(1) Romatoid artritli hastalarda;
a) Methotreksat ile kombinasyon halinde, aktif romatoid artriti bulunan ve bir veya daha fazla anti TNF tedavilerine rağmen hastalığı kontrol edilemeyen (DAS 28 SKORU >5.1 olan) veya TNF inhibitörü başlanması uygun olmayan/görülmeyen veya TNF inhibitörlerine karşı intoleransı olan erişkin hastalarda, bu durumun belirtildiği sağlık kurulu raporuna dayanılarak romatoloji veya klinik immunoloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimleri tarafından reçetelenir.
b) Sağlık kurulu raporları 6 aylık olarak düzenlenir. İlk raporun süresi sonunda DAS 28 skorunda toplam 1,2 puandan fazla düşme olması halinde bu durumun yeni düzenlenecek 6 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile hastaların tedavisine devam edilebilir. Tedavinin devamında DAS 28 kriterine 6 ayda bir bakılır, başlangıç ve yeni DAS 28 skorları her sağlık kurulu raporunda belirtilir. Tedaviye rağmen hastanın DAS 28 skorunda, başlangıç DAS 28 skoruna göre 1,2 puandan fazla düşme olmaması halinde tedavi sonlandırılır.
c) Sağlık kurulu raporları aşağıdaki şekilde düzenlenir:
1) Romatoloji uzman hekiminin bulunduğu sağlık kurum/kuruluşlarında, en az bir romatoloji uzman hekiminin bulunduğu sağlık kurulu raporu.
2) Üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde ise en az bir romatoloji veya klinik immunoloji uzmanı veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin bulunduğu sağlık kurulu raporu.
REHBER NOTU: Rituksimab (Mabthera) SUT 4.2.1.C-2
A- Romatoid artritli hastalarda:
1-Methotreksat ile birlikte kombine olarak kullanılacak.
2-Tedaviye başlangıç için DAS 28 >5,1 olmalı.
3-Aktif Romatoid Artrit olan ve bir veya daha fazla Anti TNF tedavilerine rağmen kontrol altına alınamayan veya Anti TNF başlanması uygun olmayan/ uygun görülmeyen veya Anti TNF intoleransı olan erişkin hastalarda bu durumun Sağlık Kurulu raporunun açıklamalar kısmında doktor tarafından beyan edildiği hastalarda tedaviye başlanır. Başlangıç kriteri olarak belirtilen Anti TNF kullanımı konusunda doktor beyanı esastır, ayrıca bu ilaçların hastanın Medula ilaç kartında bulunma zorunluluğu yoktur.
4-Sağlık Kurulu raporları maksimum 6 aylık olacaktır.
5-. İlk raporun süresi sonunda DAS 28 skorunda 1,2 puandan fazla düşüş olması halinde tedaviye başlangıç DAS 28 skoru ile birlikte yeni skorun belirtildiği 6 aylık raporla tedaviye devam edilir. Her 6 ayda bir DAS 28 skoruna bakılacak, 1,2 puandan fazla düşme olmaması halinde tedavi sonlandırılacaktır.
6-Raporu çıkaran Hekimler:
a-Romatoloji Uzmanları
b- 3. Basamak sağlık kuruluşlarında Romatoloji, Klinik İmmunoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanlarından biri bulunmalıdır.
7-Reçeteyi Yazan Hekimler: Rapor çıkartma yetkisine sahip uzman hekimler tarafından reçete edilir.
(2) Siklofosfamide dirençli veya siklofosfamid tedavisi verilemeyen ciddi, aktif granulamatoz polianjitis (GPA/ Wegener granülomatozu) ve mikroskobik polianjitis (MPA) hastalarının tedavisinde glukokortikoidlerle kombine olarak;
a) Romatoloji, klinik immunoloji veya nefroloji uzman hekimlerinden en az birinin bulunduğu 1 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak bu uzman hekimler tarafından reçetelenir. 6 aydan önce tekrar kullanılamaz.
b) Her 6 aydan sonraki kullanım için tedaviye gerekliliğinin belirtildiği yeni sağlık kurulu raporuna dayanılarak aynı koşullarda reçetelenebilir.
REHBER NOTU: Rituksimab (Mabthera) SUT 4.2.1.C-2
B- Aktif granulamatoz polianjitis (GPA/ Wegener granülomatozu) ve mikroskobik polianjitis (MPA) hastalarının tedavisinde:
1-Glukokortikoidlerle beraber kombine olarak kullanılacak.
2- Siklofosfamide dirençli veya siklofosfamid tedavisi verilemeyen ciddi, aktif granulamatoz polianjitis (GPA/ Wegener granülomatozu) ve mikroskobik polianjitis (MPA) olduğu raporun açıklamalar kısmında belirtilmelidir.
3-Rapor süresi maksimum 1 aylık olacak ve 6 aydan önce tekrarlanamaz.
4-bir aylık tedavinin ardından 6 ay beklendikten sonra tedavinin gerekliliğinin belirtildiği yeni Sağlık Kurulu raporuna dayanılarak tedaviye yeni başlama koşullarında reçetelenebilir.
5-Raporu Çıkartan Hekimler:
a-Romatoloji Uzmanları
b-Klinik İmmunoloji Uzmanları
c-Nefroloji uzmanları
6- Reçeteyi Yazan Hekimler: Rapor çıkartma yetkisine sahip uzman hekimler tarafından reçete edilir.
İlgili Algoritma İçin TIKLAYINIZ
-
SUT 4.2.1.C-3 - Abatasept Kullanım İlkeleri:
(728 kez görüntülendi.)
4.2.1.C-3 -Abatasept (Orencia)
(1) Romatoid artritli erişkin hastalarda;
a) Aktif romatoid artriti bulunan, biri methotrexat olmak üzere en az 3 farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı, en az üçer ay kullanmış olmasına veya en az bir anti TNF tedavisine rağmen hastalığı kontrol edilemeyen (DAS 28 SKORU >5.1 olan) erişkin hastalarda methotrexat ile birlikte, tüm romatoloji uzman hekimleri veya üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik immunoloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimlerinden birinin yer aldığı 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak bu uzman hekimler tarafından reçetelenir.
b) İlaca başlandıktan 3 ay sonra yapılan değerlendirmede DAS 28 skorunda 0,6 puandan fazla düşme olması halinde, bu durumun yeni düzenlenecek 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile 3 ay daha tedaviye devam edilir.
c) Bu raporun süresi sonunda DAS 28 skorunda toplam 1,2 puandan fazla düşme olması halinde bu durumun yeni düzenlenecek 6 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile hastaların tedavisine devam edilebilir.
ç) Tedavinin devamında DAS 28 kriterine 6 ayda bir bakılır, başlangıç ve yeni DAS 28 skorları her 6 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilir. Tedaviye rağmen hastanın DAS 28 skorunda, başlangıç DAS 28 skoruna göre, 1,2 puandan fazla düşme olmaması halinde tedavi sonlandırılır.
REHBER NOTU: Abatasept (Orencia) SUT 4.2.1.C-3
A- Romatoid artritli erişkin hastalarda
1-Aktif Romatoid Artritli hastalarda DAS 28>5,1 den büyük olduğu durumlarda tedaviye başlanır.
2-Methotreksat ile birlikte kullanılacaktır.
3-Biri methotreksat olmak üzere en az 3 farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı, en az üçer ay kullanmış olduğu veya en az bir Anti TNF tedavisine rağmen kontrol altına alınamadığının raporun açıklamalar kısmına doktor tarafından beyan edilmesi gerekmektedir. Bu ilaçların belirtilen sürede kullanımı ile alakalı doktor beyanı esastır ayrıca hastanın Medula ilaç kartında bulunma zorunluluğu yoktur. İlk Sağlık Kurulu rapor süresi 3 aylık olacaktır.
4-İlk rapor süresi bitince DAS 28 skoruna bakılacak, 0,6 puandan fazla düşüş sağlanmışsa ikinci 3 aylık Sağlık Kurulu raporu ile tedaviye devam edilir.İkinci rapora başlangıç ve yeni tarihli DAS 28 skorları yazılacaktır.
5-Toplam 6 aylık kullanımdan sonra tekrar DAS 28 skoruna bakılacak, başlangıç değerine göre 1,2 puandan fazla düşüş sağlanmış ise 3. Sağlık Kurulu raporu düzenlenecektir. Bu üçüncü raporun süresi maksimum 6 aylık olacaktır. 3.Rapora da başlangıç ve yeni tarihli DAS 28 skoru değerleri yazılacaktır.
6-Tedavinin devamı altışar aylık Sağlık Kurulu raporları ile sağlanacaktır. Yenilenen her rapora başlangıç ve yeni tarihli DAS 28 skorları yazılacaktır. Başlangıç skoruna göre 1,2 puandan fazla düşme olmaması halinde tedavi sonlandırılır.
7-Raporu Çıkaracak Hekimler:Sağlık Kurulu raporlarında aşağıda belirtilen uzman hekimlerden enaz birinin yer alması gereklidir.
Tüm sağlık kuruluşlarında görev yapan; Romatoloji Uzmanları
3. Basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan;
- Klinik İmmunoloji Uzmanları
- Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanları
8-- Reçeteyi Yazan Hekimler: Rapor çıkartma yetkisine sahip uzman hekimler tarafından reçete edilir.
(2) Juvenil romatoid artritli (poliartiküler-idiyopatik) hastalarda;
a) 3 aylık anti-TNF tedavisine rağmen ACR pediatrik 30 cevap kriterine ulaşamayan çocuk hastalarda methotrexat ile kombinasyon halinde, yalnızca üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinde içinde en az bir çocuk romatoloji uzmanının bulunduğu 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak bu uzman hekimler veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimleri tarafından reçete edilir.
b) İlk 3 aylık abatasept kullanımı sonunda ACR pediatrik 30 cevabına ulaşmış hastalar için bu durum yeni düzenlenecek 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmek koşuluyla tedavi devam ettirilir. Bu raporun süresi sonunda hastanın ACR pediatrik cevap kriterinin 50 ve üzerinde olması halinde bu durumun yeni düzenlenecek 6 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile hastaların tedavisine devam edilebilir. Tedavinin devamında 6 ayda bir ACR pediatrik cevap kriterine bakılır, başlangıç ve ACR cevap kriterleri her sağlık kurulu raporunda belirtilir. Tedaviye rağmen ACR pediatrik cevap kriteri 50’ye ulaşmayan hastalarda abatasept tedavisine devam edilmez.
REHBER NOTU:Abatasept (Orencia) SUT 4.2.1.C-3
B- Juvenil romatoid artritli (poliartiküler-idiyopatik) hastalarda
1- Üç aylık Anti TNF tedavisine rağmen ACR 30 cevap kriterine ulaşamayan "çocuk" hastalarda Methotreksat ile birlikte kombine olarak kullanılacak.
2-Tedaviye 3 aylık Sağlık Kurulu raporu ile başlanır. Raporun açıklamalar kısmına "3 aylık Anti TNF tedavisine rağmen ACR 30 cevap kriterine ulaşılamamıştır" ibaresi yazılacaktır. 3 aylık Anti TNF tedavisi hastanın Medula ilaç geçmişinde bulunma zorunluluğu yoktur. Bu konuda doktor beyanı esastır.,
3- Tedavinin 3. ayının sonunda ACR pediatrik 30 cevabına ulaşmış hastalar için bu durumun hastanın raporunun açıklamalara kısmına ilave edilmek suretiyle tedaviye devam edilir.
4- İlk 6 aylık kullanımdan sonra tekrar ACR pediatrik cevap kriterine bakılır, cevabın 50 ve üzeri çıkması halinde bu durumun belirtildiği 6 aylık Sağlık kurulu raporu ile tedaviye devam edilebilir.
5- Tedavinin devamı 6 ayda bir bakılacak ACR pediatrik cevap kriterine göre sağlanır. Çıkarılacak her rapora başlangıç ve yeni tarihli ACR pediatrik cevap değerleri raporun açıklamalar kısmına yazılacak. Tedaviye rağmen ACR pediatrik cevap kriteri 50'ye ulaşamayan hastalarda tedavi kesilir.
6- Raporu Çıkaracak Hekimler: 3. Basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan Pediatrik Romatoloji Uzmanları
7- Reçeteyi Yazan Hekimler:Sağlık Kurulu raporuna istinaden
a- Pediatrik Romatoloji Uzmanları
b- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları
İlgili Algoritma İçin TIKLAYINIZ
-
SUT 4.2.1.C-4 - Ustekinumab Kullanım İlkeleri:
(803 kez görüntülendi.)
4.2.1.C-4 -Ustekinumab(Stelara)
(1) Sistemik tedaviye yanıt vermeyen, kontrendike olan veya bu tedaviyi tolere edemeyen yetişkinlerde orta ile şiddetli plak tip psoriyazis tedavisinde;
a) Üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde dermatoloji uzman hekiminin yer aldığı, 1 yıl süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak dermatoloji uzman hekimlerince reçete edilebilir.
b) Raporda, başlangıç psoriyazis Alan Şiddet İndeksi (PASI) değeri ve tedavi şeması belirtilir.
c) İlaca başlandıktan sonra 28. haftada yapılan değerlendirmede PASI değerine bakılır, başlangıç PASI değerine göre PASI 75 yanıtını sağlamayan (başlangıca göre en az %75 PASI iyileşmesi görülmeyen) hastalarda tedavi sonlandırılır. 28.haftada bakılan PASI değeri reçete/raporda belirtilir.
ç) 28. haftada yapılan değerlendirmede başlangıç PASI değerine göre PASI 75 yanıtının sağlanması halinde, bu durumun sağlık kurulu raporunda/reçetede belirtilmesi koşulu ile tedaviye devam edilir.
d) Tedaviye başlandıktan 1 yıl sonra yeni düzenlenecek raporda yukarıdaki kriterlerle, hastanın tedaviden fayda gördüğünün belirtilmesi koşulu ile tedaviye devam edilir.
(2) En az 3 farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı üçer ay süre ile uygundozda kullanmış ve sonrasında en az bir anti-TNF ajanı 3 ay süreyle kullanmış olmasına rağmenhastalık aktivitesinin kontrol altına alınamadığı (bir ay arayla yapılmış iki ayrı muayenede enaz üç hassas eklem ve en az üç şiş eklem olması) aktif psöriatik artritli yetişkin hastaların tedavisineen fazla 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tedaviye başlanır.
a) Tedaviye başlandıktan 3 ay sonra yapılan değerlendirmede yeterli cevap alınmasıhalinde (psöriyatik artrit yanıt kriterlerine (PSARC) göre yanıt alınması), bu durumun belirtildiği6 ay süreli yeni düzenlenecek sağlık kurulu raporu ile tedaviye devam edilir. Yanıt alınamaması
halinde tedavi sonlandırılır.
b) Bu durumların belirtildiği romatoloji uzman hekiminin yer aldığı en fazla 6 ay sürelisağlık kurulu raporuna dayanılarak, romatoloji uzman hekimleri tarafından reçete edilmesi halindebedeli Kurumca karşılanır.REHBER NOTU: Ustekinumab (Stelara) SUT 4.2.1.C-4
A-Orta ile Şiddetli Plak Tip Psöriyazis Tedavisinde:
1- Orta veya Şiddetli Plak tip Psoriazis tedavisinde yetişkin hastalarda kullanılır.
2- Sistemik tedaviye yanıt vermediği, kontrendike olduğu veya tolore edemediği Sağlık Kurulu raporunun açıklamalar kısmında belirtilecektir.
3- 3. basmak sağlık kurum ve kuruluşlarında düzenlenecek 1 yıllık Sağlık kurulu raporu ile tedaviye başlanır.
4-Psoriazis Alan Şiddeti İndeksi (PASI) değeri ve tedavi şeması raporda belirtilecektir.
5- Tedavi başladıktan sonra 28. haftada PASI değerine bakılacak, başlangıç PASI değerine göre %75 PASI iyileşmesi olması halinde yeni tarihli PASI değeri raporun açıklamalar kısmına ilave edilecek. PASI değerinde %75 lik iyileşme olan hastalarda tadaviye devam edilir.
6- Tedavi başladıktan bir yıl sonra tedaviye devam edilecek ise yeni düzenlenecek Sağlık Kurulu raporunun açıklamalar kısmına yukarıdaki kriterlerle beraber hastanın tedaviden fayda gördüğünün belirtilmesi gerekmektedir.
7- En az bir dermatoloji uzmanının bulunduğu Sağlık Kurulu raporuna istinaden yalnızca Dermatoloji Uzmanları tarafından reçete edilir.
İlgili Algoritma İçin TIKLAYINIZ
-
SUT 4.2.1.C-5 - Tosilizumab Kullanım İlkeleri:
(1022 kez görüntülendi.)
4.2.1.C-5 -Tosilizumab(Actemra)
(1) Romatoid artritli erişkin hastalarda;
a)Aktif romatoid artriti bulunan, biri methotrexat olmak üzere en az 3 farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı, en az üçer ay kullanmış olmasına veya en az bir anti TNF tedavisine rağmen hastalığı kontrol edilemeyen (DAS 28 SKORU >5.1 olan) erişkin hastalarda, tüm romatoloji uzman hekimleri veya üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik immunoloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimlerinden birinin yer aldığı 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak bu uzman hekimler tarafından reçetelenir.
b)İlaca başlandıktan 3 ay sonra yapılan değerlendirmede DAS 28 skorunda 0,6 puandan fazla düşme olması halinde, bu durumun yeni düzenlenecek 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile 3 ay daha tedaviye devam edilir.
c) Bu raporun süresi sonunda DAS 28 skorunda toplam 1,2 puandan fazla düşme olması halinde bu durumun yeni düzenlenecek 6 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile hastaların tedavisine devam edilebilir.
ç) Tedavinin devamında DAS 28 kriterine 6 ayda bir bakılır, başlangıç ve yeni DAS 28 skorları her 6 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilir. Tedaviye rağmen hastanın DAS 28 skorunda, başlangıç DAS 28 skoruna göre 1,2 puandan fazla düşme olmaması halinde tedavi sonlandırılır.
REHBER NOTU:Tosilizumab (Actemra) SUT 4.2.1.C-5-(1)
A-Aktif Romatoid Artritli hastalarda :
1) DAS 28>5,1 den büyük olduğu durumlarda tedaviye başlanır.
2) Diğer hastalık modifiye edici anti romatizmal ilaçlarla birlikte de kullanılabilir.
3) Biri methotreksat olmak üzere en az 3 farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı, en az üçer ay kullanmış olduğu veya en az bir Anti TNF tedavisine rağmen kontrol altına alınamadığının raporun açıklamalar kısmına doktor tarafından beyan edilmesi gerekmektedir. Bu ilaçların belirtilen sürede kullanımı ile alakalı doktor beyanı esastır ayrıca hastanın Medula ilaç kartında bulunma zorunluluğu yoktur. İlk Sağlık Kurulu rapor süresi 3 aylık olacaktır.
4) İlk rapor süresi bitince DAS 28 skoruna bakılacak, 0,6 puandan fazla düşüş sağlanmışsa ikinci 3 aylık Sağlık Kurulu raporu ile tedaviye devam edilir.İkinci rapora başlangıç ve yeni tarihli DAS 28 skorları yazılacaktır.
5) Toplam 6 aylık kullanımdan sonra tekrar DAS 28 skoruna bakılacak, başlangıç değerine göre 1,2 puandan fazla düşüş sağlanmış ise 3. Sağlık Kurulu raporu düzenlenecektir. Bu üçüncü raporun süresi maksimum 6 aylık olacaktır. 3.Rapora da başlangıç ve yeni tarihli DAS 28 skoru değerleri yazılacaktır.
6) Tedavinin devamı altışar aylık Sağlık Kurulu raporları ile sağlanacaktır. Yenilenen her rapora başlangıç ve yeni tarihli DAS 28 skorları yazılacaktır. Başlangıç skoruna göre 1,2 puandan fazla düşme olmaması halinde tedavi sonlandırılır.
7) Raporu Çıkaracak Hekimler:Sağlık Kurulu raporlarında aşağıda belirtilen uzman hekimlerden enaz birinin yer alması gereklidir.
• Tüm sağlık kuruluşlarında görev yapan;
Romatoloji Uzmanları
• 3. Basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan;
a) Klinik İmmunoloji Uzmanları
b) Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanları
9-- Reçeteyi Yazan Hekimler: Rapor çıkartma yetkisine sahip uzman hekimler tarafından reçete edilir.(2) poliartiküler juvenil idiopatik artriti bulunan 2 yaş ve üzeri çocuklarda;
a)
.NSAİ ve/veya methotrexat veya anti-TNF ile 3 aylık tedavi sonunda ACR pediatrik 30 yanıtı alınamamış ise bu durumun belirtildiği 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak ilaca başlanabilir. İlaca başlandıktan 3 ay sonra yapılan değerlendirmede ACR pediatrik 30 yanıtının alınması halinde, bu durumun yeni düzenlenecek 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile tedaviye devam edilir. Bu raporun süresi sonunda hastanın ACR pediatrik cevap kriteri 50 ve üzerinde olması halinde bu durumun yeni düzenlenecek 6 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile hastaların tedavisine devam edilebilir. Tedavinin devamında ACR pediatrik cevap kriterine 6 ayda bir bakılır, başlangıç ve ACR pediatrik cevap kriteri her sağlık kurulu raporunda belirtilir..b)
.Sağlık Kurulu raporları; yalnızca üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinde en az bir çocuk romatoloji uzmanı yer alacak şekilde düzenlenir ve bu rapora dayanılarak çocuk romatoloji veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimleri tarafından reçete edilir.(3) Sistemik juvenil idiyopatik artriti (SJİA) bulunan 2 yaş ve üzeri çocuklarda;
a) Sistemik bulguların ön planda olduğu tip;
1) Tedaviye nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ve sistemik kortikosteroidler ile başlanır.
2) Nonsteroid antiinflamatuvar ilaç ve sistemik steroid tedavisi ile üçüncü ayın sonunda remisyona girmemiş hastalarda tosilizumab veya anakinra tedavisine geçilebilir.
3) Tosilizumab veya anakinra ile tedaviye başlandıktan 3 ay sonra yapılan değerlendirmede ACR pediatrik 50 yanıtının alınması halinde bu durumun yeni düzenlenecek 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile tedaviye devam edilir.
4) Tedavinin devamında ACR pediatrik yanıt kriterine 3 ayda bir bakılır, başlangıç ve ACR pediatrik yanıt kriteri her sağlık kurulu raporunda belirtilir.
5) Tedaviye rağmen ACR pediatrik yanıt kriteri 50’ye ulaşmayan hastalarda tedaviye devam edilmez.
b) Artrit bulgularının ön planda olduğu tip;
1) Tedaviye nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ve sistemik kortikosteroidler ile başlanır.
2) Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve sistemik kortikosteroidler ile üçüncü ayın sonunda ACR pediatrik 50 yanıtının elde edilemediği durumlarda tosilizumab veya anakinra tedavisine geçilebilir.
3) Tosilizumab veya anakinra ile tedaviye başlandıktan 3 ay sonra yapılan değerlendirmede ACR pediyatrik 50 yanıtının alınması halinde bu durumun yeni düzenlenecek 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile tedaviye devam edilir.
4) Tedavinin devamında ACR pediatrik yanıt kriterine 3 ayda bir bakılır, başlangıç ve ACR pediatrik yanıt kriteri her sağlık kurulu raporunda belirtilir.
5) Tedaviye rağmen ACR pediatrik yanıt kriteri 50’ye ulaşmayan hastalarda tedaviye devam edilmez.
c) Üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinde bu durumların belirtildiği çocuk romatoloji uzmanının yer aldığı en fazla 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak çocuk romatoloji uzman hekimlerince reçete edilir.
REHBER NOTU: Sistemik juvenil idiyopatik artriti (SJİA) bulunan 2 yaş ve üzeri çocuklarda SUT 4.2.1.C.5.(3)
a- Sağlık kurulu raporları Üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinde düzenlenir
b- Sağlık kurul raporunda en az bir çocuk romatoloji uzmanının yer alır
c- Çocuk romatoloji uzman hekimlerince reçete edilir.A) Sistemik bulguların ön planda olduğu tip;
1. Tedaviye nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ve sistemik kortikosteroidler ile başlanır.3 aylık tedavi sonrası değerlendirilir
2. Üçüncü ayın sonunda hastalık remisyona girmemiş ise tosilizumab veya anakirna tedavisinden birine geçilebilir
3. Tosilizumab veya anakirna tedavisi altında olan hastada 3. Ay tedavinin sonunda değerlendirme yapılır Acr pediyatrik 50 yanıtının alınması halinde tedaviye devam edilir
4. Tedavi devamı için acr pediyatrik 50 yanıtının alındığının belirtildiği 3 aylık sağlık kurlu raporu düzenlenir.
5. Acr pediyatrik yanıt kriterlerine 3 ayda bir bakılır
6. Başlangıç ve yeni acr yanıt kriterleri her yenilenen raporda belirtilir
7. Tedavi 3 er aylık olarak planlanır.İlgili sağlık kurulu raporu süresi 3 aydır.
8. Tedaviye rağmen ACR pediatrik yanıt kriteri 50’ye ulaşmayan hastalarda tedaviye devam edilmez.
B) Artrit bulgularının ön planda olduğu tip;
1. Tedaviye nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ve sistemik kortikosteroidler ile başlanır.3 aylık tedavi sonrası değerlendirilir
2. Üçüncü ayın sonunda acr pediyatrik 50 yanıtı alınamamış ise tosilizumab veya anakirna tedavisinden birine geçilebilir
3. Tosilizumab veya anakirna tedavisi altında olan hastada 3. Ay tedavinin sonunda değerlendirme yapılır Acr pediyatrik 50 yanıtının alınması halinde tedaviye devam edilir
4. Tedavi devamı için acr pediyatrik 50 yanıtının alındığının belirtildiği 3 aylık sağlık kurlu raporu düzenlenir.
5. Acr pediyatrik yanıt kriterlerine 3 ayda bir bakılır
6. Başlangıç ve yeni acr yanıt kriterleri her yenilenen raporda belirtilir
7. Tedavi 3er aylık olarak planlanır.İlgili sağlık kurulu raporu süresi 3 aydır.
8. Tedaviye rağmen ACR pediatrik yanıt kriteri 50’ye ulaşmayan hastalarda tedaviye devam edilmez.İlgili Algoritma İçin TIKLAYINIZ
-
SUT 4.2.1.C-6 - Tofacitinib Kullanım İlkeleri:
(681 kez görüntülendi.)
4.2.1.C-6 – Tofacitinib(Xeljanz)
(1) Romatoid artritli erişkin hastalarda; biri methotrexat olmak üzere en az 3 farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı, en az üçer ay kullanmış olmasına rağmen hastalık aktivitesinin kontrol altına alınamadığı (Hastalık Aktivite Skoru (DAS) 28 > 5,1) hallerde, 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak ilaca başlanır. İlaca başlandıktan 3 ay sonra yapılan değerlendirmede DAS 28 skorunda 0,6 puandan fazla düşme olması halinde, bu durumun yeni düzenlenecek 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile 3 ay daha tedaviye devam edilir. Bu raporun süresi sonunda DAS 28 skorunda toplam 1,2 puandan fazla düşme olması halinde bu durumun yeni düzenlenecek 6 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşulu ile hastaların tedavisine devam edilebilir. Tedavinin devamında DAS 28 kriterine 6 ayda bir bakılır, başlangıç ve yeni DAS 28 skorları her sağlık kurulu raporunda belirtilir. Tedaviye rağmen hastanın DAS 28 skorunda, başlangıç DAS 28 skoruna göre, 1,2 puandan fazla düşme olmaması halinde tedavi sonlandırılır.
(2) Tofacitinib, tüm romatoloji uzman hekimleri veya üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerindeki klinik immunoloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimlerinden birinin yer aldığı en fazla 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak, bu uzman hekimlerden biri veya iç hastalıkları uzman hekimleri tarafından reçete edilebilir
REHBER NOTU: Tofacitinib (Xeljanz) SUT 4.2.1.C-6
A-Aktif Romatoid Artritli hastalarda:
1-DAS 28>5,1 den büyük olduğu durumlarda tedaviye başlanır.
2-Methotreksat ve diğer hastalık modifiye edici anti romatizmal ilaçlarla birlikte kullanılabilir.
3-Biri methotreksat olmak üzere en az 3 farklı hastalık modifiye edici antiromatizmal ilacı, en az üçer ay kullanmış olduğu veya en az bir Anti TNF tedavisine rağmen kontrol altına alınamadığının raporun açıklamalar kısmına doktor tarafından beyan edilmesi gerekmektedir. Bu ilaçların belirtilen sürede kullanımı ile alakalı doktor beyanı esastır ayrıca hastanın Medula ilaç kartında bulunma zorunluluğu yoktur. İlk Sağlık Kurulu rapor süresi 3 aylık olacaktır.
4-İlk rapor süresi bitince DAS 28 skoruna bakılacak, 0,6 puandan fazla düşüş sağlanmışsa ikinci 3 aylık Sağlık Kurulu raporu ile tedaviye devam edilir.İkinci rapora başlangıç ve yeni tarihli DAS 28 skorları yazılacaktır.
5-Toplam 6 aylık kullanımdan sonra tekrar DAS 28 skoruna bakılacak, başlangıç değerine göre 1,2 puandan fazla düşüş sağlanmış ise 3. Sağlık Kurulu raporu düzenlenecektir. Bu üçüncü raporun süresi maksimum 6 aylık olacaktır. 3.Rapora da başlangıç ve yeni tarihli DAS 28 skoru değerleri yazılacaktır.
6-Tedavinin devamı altışar aylık Sağlık Kurulu raporları ile sağlanacaktır. Yenilenen her rapora başlangıç ve yeni tarihli DAS 28 skorları yazılacaktır. Başlangıç skoruna göre 1,2 puandan fazla düşme olmaması halinde tedavi sonlandırılır.
7-Raporu Çıkaracak Hekimler:Sağlık Kurulu raporları, yalnızca 3. Basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan;
a-Romatoloji Uzmanları
b-Klinik İmmunoloji Uzmanları
c-Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanları8--Reçeteyi Yazan Hekimler: Rapor çıkartma yetkisine sahip uzman hekimler tarafından reçete edilir.
İlgili Algoritma İçin TIKLAYINIZ
-
SUT 4.2.1.C-7 - Kanakinumab Kullanım İlkeleri:
(1033 kez görüntülendi.)
4.2.1.C-7 – Kanakinumab(İlaris);
(1) Sistemik juvenil idiyopatik artriti (SJİA) bulunan 2 yaş ve üzeri çocuklarda;
a) Sistemik bulguların ön planda olduğu tip;
1) Nonsteroid antiinflamatuvar ilaç ve sistemik steroid tedavisi ile üçüncü ayın sonunda remisyona girmemiş olup, tosilizumab veya anakinra tedavisi alan hastalardan; anakinra veya tosilizumab ile 3 aylık tedaviye rağmen ACR pediatrik 50 yanıtına ulaşamayan hastalarda kanakinumab tedavisine geçilebilir.
2) Tedavinin devamında ACR pediatrik yanıt kriterine 3 ayda bir bakılır, başlangıç ve ACR pediatrik yanıt kriteri her sağlık kurulu raporunda belirtilir, ACR pediatrik 70 yanıtı elde edilemeyen hastalarda tedavi sonlandırılır.
b) Artrit bulgularının ön planda olduğu tip;
1) Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve sistemik kortikosteroidler ile toplam 3 aylık tedavi sonrasında ACR pediatrik 50 cevabının elde edilemediği ve tosilizumab veya anakinra tedavisine geçilen hastalardan; tosilizumab veya anakinra ile 3 aylık tedaviye rağmen ACR pediyatrik 50 ulaşamayan hastalarda kanakinumab tedavisine geçilebilir.
2) Tedavinin devamında ACR pediatrik yanıt kriterine 3 ayda bir bakılır, başlangıç ve ACR pediatrik yanıt kriteri her sağlık kurulu raporunda belirtilir, ACR pediatrik 70 yanıtı elde edilemeyen hastalarda tedavi sonlandırılır.
c) Üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinde bu durumların belirtildiği çocuk romatoloji uzmanının yer aldığı en fazla 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak çocuk romatoloji uzman hekimlerince reçete edilir.
ç) Kanakinumab, bu koşullarda Sağlık Bakanlığınca hasta bazında verilen onaya dayanılarak kullanılabilecektir.
REHBER NOTU:Kanakinumab sut 4.2.1.C-7
ÖNEMLİ NOT:Bu madde kapsamında belirtilen şartlara haiz hastalarda kanakinumab (ilaris) hasta bazında endikasyon dışı onay alındığı takdirde sgk tarafından ödenir.
FMF de kullanımı için SUT 4.2.44- Kriyopirin ilişkili periyodik sendromlar (CAPS) hastalığında kanakinumab (ilaris) kullanım ilkeleri maddesine bakınız.
İlgili Algoritma İçin TIKLAYINIZ
-
SUT 4.2.1.C-8 – Vedolizumab(Entyvio) kullanım ilkeleri
(680 kez görüntülendi.)
4.2.1.C-8 – Vedolizumab(Entyvio) kullanım ilkeleri
(1) Fistülize, şiddetli veya aktif luminal Crohn hastalığında; en az bir anti TNF tedavisine rağmen hastalığı kontrol edilemeyen hastalarda,
8(Sekiz) haftada bir 300 mg idame dozdailacın başlangıç tedavileri sonrasında idame dozunun sekiz haftada bir 300 mg olması koşuluyla, ilacın günlük kullanım dozu ve kullanım süresini belirten 4 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tedaviye başlanır. Tedavinin 4 üncü ayında tedaviye cevap alınamaması (hastalığa yanıt kriteri: Crohn Hastalık Aktivite İndeksi’nde 70 puanlık düşüşün olmaması) durumunda tedavi kesilir. Crohn Hastalık Aktivite İndeksi’nde 70 puan üzerinde düşüş olması halinde, ilacın dozu ve süresinin belirtildiği 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tedaviye devam edilebilir. Sağlık kurulu raporunda, gastroenteroloji, genel cerrahi uzman hekimlerinden en az biri yer almalıdır. Sağlık kurulu raporlarına dayanılarak, bu hekimler ile iç hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilir ve sağlık kurum/kuruluşlarında klinik koşullarda uygulanır.(2) Ülseratif kolit hastalığında; En az bir anti TNF tedavisine rağmen hastalığı kontrol edilemeyen hastalarda, şiddetli aktif ülseratif kolit bulgularının devam etmesi halinde,
8(Sekiz) haftada bir 300 mg idame dozdailacın başlangıç tedavileri sonrasında idame dozunun sekiz haftada bir 300 mg olması koşuluyla, üçüncü basamak sağlık kurumlarında bu durumun belirtildiği gastroenteroloji uzman hekimi veya genel cerrahi uzmanı tarafından düzenlenecek 6 ay süreli uzman hekim raporuna dayanılarak, bu uzman hekimler ve iç hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilir.”REHBER NOTU: Vedolizumab (Entyvio) kullanım ilkeleri SUT 4.2.1.C-8
(A) Fistülize, şiddetli veya aktif luminal Crohn hastalığında;
Sağlık kurulu raporu ile ödenir.
BAŞLANGIÇ:
1-Rapor açıklamalarında en az bir anti TNF tedavisine rağmen hastalığı kontrol edilemediği ilacın günlük kullanım dozu ve kullanım süresini belirtilir
2-İlacın başlangıç tedavileri sonrasında idame dozunun sekiz haftada bir 300 mg olması koşuluyla
3- Başlangıç rapor suresi 4 ay dır.
İDAME:
1-Crohn Hastalık Aktivite İndeksi’nde 70 puan üzerinde düşüş olmduğu ilacın dozu ve süresinin belirtilir
2-idame rapor süresi 6 aydır
3-Tedavinin 4 üncü ayında tedaviye cevap alınamaması (hastalığa yanıt kriteri: Crohn Hastalık Aktivite İndeksi’nde 70 puanlık düşüşün olmaması) durumunda tedavi kesilir.
4-Sağlık kurulu raporunda gastroenteroloji, genel cerrahi uzman hekimlerinden en az biri yer almalıdır.
5-Reçete yazabilen hekimler,gastroenteroloji, genel cerrahi ,iç hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilir
6-sağlık kurum/kuruluşlarında klinik koşullarda uygulanır.
(B) Ülseratif kolit hastalığında;
Uzman hekim raporu ile ödenir
1-Rapor açıklamalarında en az bir anti TNF tedavisine rağmen hastalığı kontrol edilemediği şiddetli aktif ülseratif kolit bulgularının devam ettiği belirtilir.
2-İlacın başlangıç tedavileri sonrasında idame dozunun sekiz haftada bir 300 mg olması koşuluyla
3-Uzman hekim raporu ile ödenir.
4-Uzman hekim raporu üçüncü basamak sağlık kurumlarında düzenlenir
5-Uzman hekim raporu gastroenteroloji uzman hekimi veya genel cerrahi uzmanı tarafından düzenlenir
6- Reçete yazabilen hekimler,gastroenteroloji, genel cerrahi ,iç hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilir
7-Rapor süresi 6 aydır